Outdoormenneske? Bliv friluftsvejleder

Er du en af dem, der slet ikke kan få nok af frisk luft og flot natur? Du er langt fra den eneste. Gennem de seneste mange år er det blevet mere og mere populært at komme ud og få oplevet naturen på tæt hold. Det gælder, uanset om du skal ud at vandre, sove i shelters, sejle i kano eller okse dig frem i en skov. Det hele er friluftsliv, og det er helt bestemt noget, rigtig mange godt kan lide. Men nogle gange kan det også bare være enormt værdifuldt at have en med på tur, som virkelig ved noget om, hvad det vil sige at befinde sig udenfor på naturens præmisser.

Med en friluftsvejlederuddannelse er du ekspert på området, og du kan guide andre på ture, så de får det fulde ud af deres oplevelse. Samtidig bliver du hver eneste dag mere og mere opmærksom på dine omgivelser og på alt det, udendørslivet har at tilbyde. Det er en uddannelse med masser af frisk luft og aktivitet.

International anerkendelse

Med uddannelsen til friluftsvejleder har du mulighed for at få certifikater, der gælder internationalt. Det drejer sig blandt andet om beviset på, at du er havkajakinstruktør, toprebsklatreinstruktør eller kanoinstruktør. Du vil desuden gennemgå grundig uddannelse i førstehjælp, så du altid ved, hvad du skal gøre, hvis du kommer i en situation, hvor det bliver nødvendigt.

Uanset hvilken retning, du vælger, din uddannelse skal gå i, er der nogle fag og kurser, der går igen. Det gælder blandt andet fysiologi, hvor du lærer om menneskekroppen og hvordan, den hænger sammen, så du kan sætte den i perspektiv til den menneskelige kunnen, ligesom du får undervisning i kommunikation og undervisning – så du kan lære fra dig, når du har andre med på tur, som gerne skulle få så stor og god en oplevelse som overhovedet muligt. Det er også rarere for dig som instruktør, at du ved, du har helt styr på formidlingen.


Praktik og rejser

Da cirka 70 % af uddannelsen foregår udendørs og i naturen, kommer du så tæt på din arbejdsplads som overhovedet muligt. Som led i uddannelsen vil der være rejser og ophold i Norge og Sverige, hvor du blandt andet bliver uddannet i telemarkski og klatring i fjeldene. Det er muligheder, der er helt unikke, og som ikke kan foregå i Danmark, da naturen ganske enkelt ikke er til det. 

I to uger i løbet af uddannelsen, der i alt varer 10 måneder, er du ude i erhvervspraktik. Du er selv med til at opsøge forskellige arbejdspladser, du kan arbejde ved i de uger, og du opfordres på det kraftigste til at vælge det sted, hvor din drøm ligger, så du kan få bekræftet, at det er det, du gerne vil. Det fungerer også som en stor motivationsfaktor til resten af uddannelsen.

Idet så meget af uddannelsen foregår udendørs, vil der også være en liste over udstyr, du er nødt til at eje, da det er noget, du kommer til at bruge i mange forskellige sammenhænge.