Har du styr på årets beskæringer i haven?

Der er mange tricks at finde, når du skal til at beskære sommerfuglebuske og bøgehække og træerne i haven og samtidig have klippet hækken. Men det kan også komme til at virke som alt for stort et projekt, hvis det ikke er noget, du har arbejdet med eller prøvet før. Med klipning og beskæringer følger nemlig den del ting, som er gode at vide og huske på.

  

Hjælp til årets hækklipning

Måske er du kommet til den tid på året, hvor hækken begynder at strutte lige en smule mere, end hvad du synes, den skal. Så skal den store hækkesaks og havehandskerne måske findes frem til lejligheden, eller måske du beslutter, at i år er året, hvor der skal trækkes på hjælp udefra. Sommetider kan der være så meget havearbejde, at det er en stor hjælp at have professionelle hænder med i processen. Anlægsgartnere kommer ofte med meget erfaring og er et sted, hvor bl.a. hækklipning og beskæring er en fast procedure. 

Har du grønne fingre?

Hvis du alligevel vurderer, at din egen havesaks trænger til at blive brugt, så kan det være en rigtigt god ide lige at undersøge, hvilke træer og hvilke buske, der har bedst af at blive beskåret på hvilket tidspunkt. Beskæring af en sommerfuglebusk følger ikke nødvendigvis de samme anbefalinger som beskæring af en bøgehæk, ligesom frugttræers beskæringsform afhænger af frugtens type. Så hvis du er i tvivl og gerne vil undgå at skabe uorden i blomstringssæsonen, så sørg for at få læst en smule op eller søg efter viden og hjælp et sted, hvor du er sikker på, de har styr på det. Eller du kan prøve dig frem i løbet af et par år og se, om du kan finde ud af selv, hvad det er, der virker bedst for lige netop dig og den have, du har.