Indretning af omklædningsrum: 4 ting, du bør tage højde for


Omklædningsrum skal være alsidige og rumme gode opbevaringsmuligheder, og det gælder, uanset om det er til motionscentre, sportshaller eller på en arbejdsplads


I indretningen af et omklædningsrum er det først og fremmest vigtigst at have fokus på personerne, som skal benytte omklædningsrummet. Hvor mange skal der være plads til? Hvilke behov skal rummet kunne opfylde? Hvilken type inventar er nødvendig for brugerne?


Vi vil her gennemgå fire vigtige ting, du bør tage højde for, når du skal indrette et omklædningsrum.


1) Hvor stort skal rummet være?

Noget af det første, du bør tage stilling til, er naturligvis, hvor meget plads der er behov for i omklædningsrummet. Det afhænger selvsagt af, hvilken type omklædningsrum der er tale om. Er det til en arbejdsplads eller et motionscenter, vil der typisk være behov for to store omklædningsrum – et til kvinder og et til mænd. Mens der i en sportshal typisk er plads til at lave flere mindre omklædningsrum ud for de forskellige haller om gymnastiksale.


Det er dog vigtigt, at rummet ikke bliver for småt. Ofte er der mange mennesker inde i et omklædningsrum på samme tid – eksempelvis når folk møder ind på arbejde eller skal blive klar til et bestemt hold i motionscentret. Det kræver en del gulvplads, for at man ikke står alt for tæt, når man skal klæde om. Overvej derfor, hvor store skabe, bænke og lignende der er plads til, samt hvor tæt det kan placeres – uden at det kommer til at gå ud over brugernes oplevelse i rummet.


2) Vælg det rette inventar

Dernæst er det vigtigt at få styr på inventaret i omklædningsrummet. Her gælder det både om at finde frem til lige netop det inventar, som brugerne har behov for, i den bedste kvalitet, så levetiden er så lang som mulig. Men det gælder også om at finde ud af, hvor meget inventar der er brug for, så der er nok til det antal personer, som kommer til at benytte omklædningsrummet.


Et omklædningsrum bør derfor som minimum indeholde nogle solide omklædningsskabe, bænke og knagerækker, og her bør du vælge inventar, der er fremstillet netop til omklædningsrum. Find nogle solide omklædningsskabe, hvor kvaliteten er i fokus, og holdbarheden er helt i top. Det er vigtigt, for at brugerne får en god oplevelse og føler, at de kan efterlade deres personlige ejendele i sikkerhed. Bænkene er også vigtige, så der er mulighed for at sætte sine ting et andet sted end på gulvet, og for at man har mulighed for at sætte sig ned og få sko på. Ligeledes har de fleste også brug for et sted at hænge de store vinterfrakker i de kolde måneder, hvorfor en knagerække også er vigtigt inventar i et omklædningsrum.


3) Sørg for, at det er nemt at vedligeholde

Brugernes oplevelse i omklædningsrummet er vigtig, og det skal derfor være et rart miljø at klæde om i. Det vil sige, at faktorer som temperaturer, og om der er pænt og rent også spiller en vigtig rolle i indretningen af omklædningsrummet. Sørg derfor for at fokusere på gode vedligeholdelses- og rengøringsmuligheder, når indretningen skal på plads.


Vælg nogle materialer, der er holdbare, og som trives godt i et omklædningsrum, der bliver udsat for meget slid og fugt. Det er vigtigt, for at selve rummet og inventaret ikke kommer til at se slidt ud med det samme. Derudover er det også vigtigt at vælge den rette type gulve, der er nemme at rengøre, så der altid ser pænt og rent ud i rummet. Dette har stor betydning for brugernes opfattelse af rummet, for hvis det ikke er rent, er det naturligvis ikke rart at skulle klæde om og tage bad der.


4) Lav nogle gode badefaciliteter

Den sidste vigtige ting hænger sammen med ovenstående. For hvis der ikke er rent og pænt, har folk helt sikkert ikke lyst til at skulle bade i omklædningsrummet. Derfor er det vigtigt, at badefaciliteterne er gode, så folk får lyst til at komme igen og overhovedet har lyst til at bade der. I den forbindelse er det selve bruseområdet, der bør være tænkt meget over.


Gør gerne lidt ekstra ud af det for at gøre det nemmere for brugerne af omklædningsrummet. Det kan du eksempelvis gøre ved at hænge sæbedispensere op ude i bruseområdet, sætte spejle og hårtørrere op, samt sørge for at der er et toilet i forbindelse med omklædningsrummet. På den måde er der alt, hvad man har brug for i et omklædningsrum lige ved hånden.